2010. nov. 21.

Gátlások (Inhibitions) - gondolatok
A "gátlás" szót gyakran emlegetik együtt a "feszültség", "szorongás" kifejezésekkel.
A gátlásra úgy tekintünk a mindennapokban, legyen az fizikai, vagy lelki eredetű, mint egy felesleges, szükségtelen rosszra. Alapvető reakciónk, hogy meg akarunk szabadulni tőle, megpróbáljuk kikerülni. Bizonytalanságot, kellemetlen érzéseket kelt bennünk. Minél több akadályba, gátlásba ütközünk, ezek az érzések egyre inkább fokozódnak.

A sorozatban szereplő képeken keresztül vizsgálom a fizikai, a vizuális és a lelki gátlások kapcsolatát. A fizikai gátlások olyan tényezők, amelyek zavarnak, akadályoznak a továbbhaladásban. A vizuális gátlások ezekhez nagyon hasonlóan működnek: a valóság szeletének egyfajta leképezésével akadályozzák a nézőt, hogy hozzájusson a kép "eszenciájához", vagy legalábbis amit ő annak gondol. Mind a fizikai, mind a vizuális gátlás okozhat a nézőben egyfajta elégedetlenség érzést, hiányérzetet, bizonytalanságot, amiért nem tud eljutni a céljához. Így kialakulhat egy lelki gátlás, amely szorongást is okozhat.

Megpróbálom "újrahasznosítani" a városi környezet fizikai gátlásait, mint az élet szükséges részeit, így - noha első ránézésre akadályozó elemeknek tűnhetnek - épp olyan fontos részét képezik az egésznek, mint azon részletek, amelyeket általuk takarva vélünk.

6 megjegyzés:

 1. jó képek, koncept, érdekes szöveg.
  ami meglep, hogy a gátlás szót használod.
  eddig inkább úgy gondoltam erre, hogy a gátlás leginkább belülről fakadó dolog. vagyis ami kint van, az korlát, akadály, szalag, ami nem enged közel. a gátlás számomra valahogy ennek e fordítottja, az, ami bent okoz zavart, s úgy akadályozza meg a cselekvést.

  VálaszTörlés
 2. tetszik a koncept, eredeti elképzelésnek tűnik számomra, úgyhogy érdeklődve várom a többi fotót, hiszen érdekesnek, sőt izgalmasnak ígérkezik.

  VálaszTörlés
 3. Zsófi: igen, a gátlás szót valóban általában ebben az értelemben használjuk a magyar nyelvben, de ha a szó eredetét nézzük, akkor a gát-gát/lás, azaz olyan tényezőről van szó, ami gátol (vmit/vkit vmiben). A korlát, akadály a gátnak szinoním értelmű testvérei. Tehát a gátlást nem csak mint pszichológiai fogalmat, hanem mint képzővel ellátott főnevet értem ez alatt...(lsd: pazar/lás, áram/lás, stb.)
  Tigger: köszi:). azt hiszem ezeket inkább csak gondolatkövető képeknek szántam, de készülök egy hasonlóra majd negatívra, mert közben ez a Polaroid filmem majdnem elfogyott. Átrágnivalóm van még rajta bőven:)...de legalább nem unatkozom, hihi;D

  VálaszTörlés
 4. He-he! Mi az? Kezdesz koncepció mentén fotózni? Pontosabban mélyen szántó gondolatokkal operálni? :) Klasszak egyébként. Nekem is a felső tetszik jobban, bár mindkettőt szeretem. És tetszik a kettő közötti párhuzam.

  VálaszTörlés
 5. örülökök:))
  már egy ideje megvannak ezek, csak ültem rajtuk, mint tyúk a tojásain;D...nem is tudom. Ez egy célirányos terv volt egy bizonyos "eseményre", de végül megmaradt otthonra, nekem, talomban. Kiaknázható lehetőségek tárházát látom ebben a témában, azért is tetszik, sok ötletem van még erre...csak csúszik kicsit a megvalósítás. Meg most egyszerre két-három dolog is foglalkoztat, csak a fotózáson belül, de úgy döntöttem, inkább maradok most gondolatban, érlelem, addig pedig szándékosan LÖVÖLDÖZÖK:D:D:D hihihi:D
  csak úgy...

  VálaszTörlés