2010. okt. 27.

Al dente


Al dente

Al dente: olasz eredetű gasztronómiai kifejezés, jelentése: fogkemény, harapósra főtt.

A természetes határvidékek az emberi civilizáció terjeszkedésével fokozatosan felszámolásra kerülnek. A települések a lakosság szükségleteinek növekedésével párhuzamosan teret hódítanak, és lassan elfoglalják a szűz természeti tájat. Ha érdekei úgy kívánják, az ember bekebelezi, átrágja, s lassan felőrli, felemészti környezetét. Új módszereket, eszközöket fejleszt a természet akadályainak leküzdésére. E hol rövidebb, hol hosszabb ideig tartó műveletben rendszerint ő az, aki végül diadalmaskodik.

Sorozatomban a természetes és az ember-alkotta tájak elhatárolódását és összefolyását ábrázolom. Olyan területeket jelenítek meg, melyek köztes állapotában a természetes környezet még jelen van, ám az emberi műveletek nyomai már láthatóak. Ez a vidék még nincs teljesen „megpuhítva”, nem áll teljes egészében emberi befolyás alatt, ugyanakkor már nem olyan érintetlen és nyers, mint amilyen egykor volt. Talán ez átalakulásának legmagányosabb fázisa, melyben a táj sem az emberhez, sem a természethez nem tartozik igazán.

6 megjegyzés:

  1. Tetszik ez a megközelítés. Ha jól emléxem, már korábban is volt ilyen címmel képed fönt.

    VálaszTörlés
  2. Igen, már egy ideje akartam folytatni, de csak most jött össze a hely és az idő. Köszi:))

    VálaszTörlés
  3. köszik:))!
    Zsófi, ha legközelebb találkozunk, elmesélem;)...

    VálaszTörlés