2010. márc. 23.

MésztelepNoha mindig is Tatabányához tartozott (bár nem volt mindig ilyen), idén először jártam itt fotózni. Megdöbbentő élmény volt.

9 megjegyzés:

 1. Hát nem semmi. A 4. úgy látom kakukktolás. :) Nincs parabolaanterrna. :)
  Nem lakott ott senki? Elég bátor dolog így bemenni a gettóba amúgy...

  VálaszTörlés
 2. Flickr-en leírtam a hely történetét nagy vonalakban. Itt mindenütt emberek laknak, vannak akik garázsokban is. Nem egyedül voltam, két csoportban mentünk, köztünk a lengyel kollégákkal is. Még így is volt egy kis attrocitásom, de túléltem (jellemző, hogy a legkisebbe kötnek bele mindig :P;D..) Valahol azért megértem őket.
  Szomorú, hogy esetleges múltbeli élmények miatt azt gondolják, hogy az életük, a lakóhelyük a "jobb sorban élők" mindegyikét hidegen hagyja. Általában pártpolitikai indokokat véltek felfedezni az ottlétünkben egyébként...

  VálaszTörlés
 3. Ilyenkor nem külön kellene menni, hanem kis (vagy nagy) csoportokban... Hm? :)

  VálaszTörlés
 4. hangulatos hely az biztos, a képeid alapján jobban meg lehet kívánni, mint más úton :) a parabolák jó kis iróniát visznek bele, főleg hogy 3 és 5 is van a házakon :D

  VálaszTörlés
 5. kérem itten semmi irónia:))!
  A helyzet az, hogy ezen házak többsége ún. hatajtós ház, amely a bányászoknak és családjuknak nyújtott lakhelyet. Ez azt jelenti, hogy egy házon belül hat darab lakás volt/van. Mivel a kábeltévé hálózat nem települt ki erre a városrészre, egy bizonyos tányérostévé hálózat viszont igen...ahány előfizető, annyi tányér. Ha egy házon tehát 5 tányér, van, akkor abban a házban 5 család lakik:)
  Bővebb információt egyébként a Tatabányai Múzeum oldalán lehet találni, és nyugisabb körlmények között, a Szabadtéri Bányászati és Ipari Skanzenben meg is lehet tekinteni ezeknek a házaknak a rekonstruált változatát.

  http://www.tbmuzeum.hu/78/42/HATAJTOS_HAZAK_TISZTVISELOHAZ

  VálaszTörlés